ANSIETAT PER SEPARACIÓ

Què fer si la nostra mascota no sap estar sola

Un dels problemes més comuns i menys tractats en animals domèstics és la ansietat per separació, o la incapacitat emocional de l’animal per a estar a soles durant un període de temps indefinit.

Què és la ansietat per separació?

Definim ansietat per separació com al comportament que mostren aquells gossos que al anar-se’n el propietari de casa, presenten una angoixa que els porta a destruir objectes de la casa, bordar, orinar, defecar, vomitar o fins i tot diverses d’aquestes coses a la vegada. També es pot veure en aquestes mascotes que prèvia sortida del propietari, el gos està neguitós, el persegueix per tota la casa i es “deprimeix” un cop a desaparegut el mateix. Podrem observar que a la tornada del propietari a la vivenda, el gos es mostra hiperactiu, no para de fer “festes” al propietari i no se’n separa ni un segon fins que passa una estona després de l’arribada a casa.

Cal diferenciar bé entre els símptomes d’una ansietat per separació i la destrucció o nerviosisme d’un gos que sigui cadell o que mostra respostes de pànic (sorolls forts, gent desconeguda, etc.). Per a distingir-los un bon indicatiu és el fet de que els gossos porucs o juganers no mostren signes d’ansietat davant de la marxa del propietari. També podem trobar problemes d’aquest caire en gossos geriàtrics sense motiu aparent, però per causa de l’edat, es veuen incapaços d’estar sols.

Prevenció:

Hem d’aconseguir que el gos no estigui excessivament aferrat al seu propietari i se l’ha d’acostumar de manera progressiva a que estigui sol. El millor és fer sortides graduals, per a que el gos s’acostumi cada vegada més a la manca de la nostra presència, així com també ensinistrar-lo correctament i fer-li aprendre els comandaments bàsics de “seu” o “terra”, per a que estigui tranquil i quiet. Hem de tenir en compte que durant aquests passejos també haurem de mantenir un cert control sobre la actitud de l’animal, pel que es recomana la utilització de collars ó corretges d’ensinistrament, com per a evitar les estrebades o evitar que el gos ens estiri.

Quan anem a sortir de casa, així com immediatament després d’arribar hem d’evitar la interacció amb la nostra mascota, i no fer-li cas, sobretot si ens ha estat perseguint per la casa o l’hem vist neguitós al nostre voltant. Un cop el gos s’hagi calmat, el podem cridar, fer-lo seure i llavors saludar-lo de manera correcta.

Fóra bo facilitar un espai al gos, que sigui exclusiu per a ell i en el que s’hi senti segur. Per a aconseguir-ho podem utilitzar joguines, des de les més senzilles de corda o les pilotes, fins a les més complexes com els peluixos reforçats, les fundes per a ampolles de plàstic o les joguines extra resistents de marques especialitzades. També podem incloure a la seva zona segura un llit o un matalàs en el que pugui dormir i descansar. Depenent de la mida o l’edat de l’animal optaríem per una varietat o una altra de matalàs o llit; des dels més senzills fins als més complexos i resistents per a gossos grans i/o neguitosos.

També disposem al mercat d’uns productes que simulen les feromones calmants canines, és a dir, envien una senyal biològica al gos per a que es senti més relaxat, per a que es rebaixi el seu nivell d’ansietat, i així pugui estar més relaxat i predisposat a aprendre el que és correcte si se li ensenya de manera adequada.

Trobem una gran varietat de premis i llaminadures que poden ajudar a mantenir a la nostra mascota entretinguda durant un bon temps; dins d’aquesta categoria podem trobar els ossos, tant els fets de cuir o pell d’animals, com els que són farcits de pastes alimentàries, els premis, que són una molt bona manera per a reforçar les conductes positives que presenti la nostra mascota; ó fins i tot les joguines especialment pensades per a posar menjar a dintre. Tot això ens ajudarà a desviar la atenció de l’animal a quelcom que no som nosaltres.

Totes aquestes solucions i molt més ho pots trobar a NATUR CENTER on t’assessorarem de les millor opcions per solucionar els problemes d’ansietat del teu animal.

Tractament:

Davant de problemes d’aquest caire, recomanem que us poseu en contacte amb un veterinari o un etòleg (especialista en comportament caní), per a poder diagnosticar i tractar correctament el problema amb pautes de modificació de la conducta. A vegades es poden confondre els signes de una ansietat per separació amb els de altres malalties, per això es recomana la visita al veterinari, que descartarà altres malalties abans de diagnosticar un problema de comportament. El mateix clínic considerarà oportuna, o no la utilització de medicació específica per a aquests problemes i us indicarà pautes per a eliminar els comportaments nocius i evitar una recaiguda al llarg dels anys.


Tot i això el pronòstic sol esser favorable, i la ansietat per separació és un dels problemes de comportament amb més índex d’èxits si es fa correctament el tractament i la modificació de la conducta.