CONSELLS I GUIA PER AL TEU NOU CONILL

Quan adquirim un conill com a animal de companyia, haurem de tenir en compte diversos factors que el fan un animal amb unes característiques especials.
Així doncs, des de Natur Center volem donar-vos una petita pinzellada del que cal saber sobre conills a l’hora de fer-se’n cura i garantir la seva qualitat de vida.

Habitatge i entrada a casa:

Tot i esser molt bons animals, els conills tendeixen a sofrir bastant d’estrès per la seva condició de “animal presa” (a la natura tenen gran quantitat de depredadors, dels quals han d’aprendre a fugir); així doncs, tindrem això sempre en compte a l’hora d’acostar-nos al nostre conill.
Els primers dies caldrà no atabalar-los massa, ja que s’han d’acostumar al canvi d’ambient i al nou habitatge. A partir del segon o tercer dia, els deixarem explorar la habitació de manera lliure, sense estar-hi massa a sobre, només per a evitar que mosseguin cables o elements que no haurien de mossegar. Vigilarem que no passin més de 30 minuts fora del seu habitatge, ja que els conills joves necessiten estar constantment menjant, i si estan explorant se “n’obliden”, el que pot derivar en una parada intestinal, condició clínica molt severa.

En quant a l’habitatge, a Natur Center disposem de gran varietat i mides de recintes, ja siguin oberts o tancats. Pel que fa a la mida, sempre és recomanable proporcionar al nostre conill l’espai més gran possible, amb la finalitat de oferir-li una millor qualitat de vida. Com a sòl o terra del seu espai, són molt recomanables tant el paper de diari premsat, com els “pellets” o tronquets de blat de moro o similars.

És indispensable, donada la condició de animal presa i espantadís que hem comentat abans, un refugi o casa per a que la nostra mascota s’hi pugui amagar i on es senti segura. Disposem de gran varietat de refugis o cases, tant de materials no comestibles i rígids com d’altres que sí es poden destruir i menjar, el qual proporciona al conill un estímul extra i un entreteniment molt valuós; en última instància, disposem de instal·lacions o recintes que ja porten incorporat el refugi dins la seva estructura, per a una major comoditat i aprofitament de l’espai. Aquest espai també ens servirà per protegir-se del fred en èpoques més fredes.

Alimentació

Pel que fa a l’alimentació, hem de tenir en compte, sobretot en conillets joves, que han d’estar sempre menjant, per a mantenir el seu aparell digestiu actiu. Quan són joves, ens limitarem a oferir-los fenc i pinso adequat per a la seva edat.

Disposem d’una àmplia gama de fenc de molt alta qualitat, així com de pinsos de primeres marques per a totes les edats i mides de conill. És recomanable també, adquirir un rastell per a poder posar el fenc de manera més higiènica, ja que si es col·loca directament al terra de l’habitatge, el nostre animal el pot escampar i embrutar.

Durant aquest període, per a fer més interessant l’alimentació i aportar nous materials a la seva dieta, podem optar per les barreges de flors i plantes seques o les joguines fetes de palla trenada.

Quan el nostre conillet sigui ja més gran, és a dir, a partir dels 4-5 mesos d’edat, aproximadament, podrem començar a oferir verdures de fulla verda com els canonges, la col, l’enciam fulla de roure, la fulla de la pastanaga, etc. Evitarem sempre aliments amb molts de sucres, o aliments amb un valor nutritiu pobre, com l’enciam iceberg. Per a introduir aquests aliments a la dieta, ho farem a poc a poc i amb compte de no causar diarrees, molt perilloses en aquests animals. Oferirem sempre primer una petita quantitat de la verdura que volem introduir, i observarem si les femtes del nostre animal es tornen més pastoses ó fins i tot líquides; en cas de que això passi, retirarem tant la verdura com el pinso i deixarem al conill durant 24h només amb fenc i aigua, per a que normalitzi el seu estat gastrointestinal.

Higiene:

Mantenir una correcta higiene i un bon pla de neteja de la instal·lació del nostre conill és imprescindible per a proporcionar una bona qualitat de vida i evitar possibles malalties.

Intentarem mantenir sempre l’ambient net d’acumulacions de femtes o residus; si aquest és net, el conill tendirà a fer les seves deposicions sempre en el mateix costat de la gàbia, el que ens facilitarà la recollida i neteja.

A Natur Center, disposem de productes adequats per a fer una correcta higienització i desparasitació tant del conill com del seu entorn, els quals haurem d’aplicar de manera periòdica per a poder veure’n els efectes. També cal tenir en compte que s’han d’aplicar productes antiparasitaris com pipetes o esprais sobre el conill, sobretot en èpoques de calor.
Aconsellem raspallar al conill, sobretot si és una varietat de pèl llarg, per a evitar que s’empassi el seu propi pèl, lo qual pot desembocar en un problema intestinal. No dubtis a preguntar-nos quin és el millor raspall per al teu conill d’entre la gran varietat que disposem. Com a complement al raspallat, també disposem de malta per a conills, la qual ajuda a la dissolució de les boles de pèl que pugui haver ingerit el nostre conill.

Consideracions especials i veterinaris:

S’hauria de portar un control sobre el pes i la ingesta d’aliment del nostre conill, per a detectar els problemes com més aviat millor i solucionar-los ràpidament. També vigilarem amb els canvis d’actitud, els canvis a les femtes o les clapes de pèl, paràmetres que poden indicar una malaltia fàcilment. No dubteu en referir-vos als nostres veterinaris per a qualsevol anomalia.

Pel que fa al veterinari, els conills haurien d’esser vacunats en front de la mixomatosi i la malaltia vírica hemorràgica, ambdues molt greus i possiblement mortals si no es prevenen. Des de Natur Center, recomanem dues visites anuals al veterinari per a revisar i controlar que tot sigui correcte amb el nostre conill.

Els veterinaris de Natur Center restem a la vostra disposició per a qualsevol dubte, consulta o problema.