HIGIENE DENTAL

Si tu et cuides les dents, per què ells no?

La malaltia periodontal canina, coneguda popularment com “el sarro” és, si no el que més, un dels problemes més comuns que podem trobar en els animals domèstics. Sol ser un dels temes que preocupa més als propietaris, ja que en estats avançats causa una severa halitosi i una molèstia a l’hora de menjar per a l’animal.

El motiu principal pel qual sorgeix aquesta malaltia sol ser la combinació de dos factors, en primer lloc la manca de costum en mantenir la higiene dental, i per altra banda, l’alimentació inadequada dels nostres animals, ja sigui donant alimentació de baixa qualitat o alimentació humana.

Des de Natur Center, us volem explicar quines són les millors maneres per a prevenir aquesta malaltia i en cas necessari, tractar-la.

Prevenció

Actualment, existeixen una infinita varietat de mètodes per a prevenir la aparició del sarro a les dents de les nostres mascotes:

· Alimentació o premis especials: Aquests aliments, degut a la seva forma específica i la seva composició, rasquen la dent al ser mastegats. Així com també inclouen elements a la seva composició que prevenen la formació del la placa i disminueixen la quantitat de bactèries a la boca.

· Dentífric en pols: Són una de les opcions més recomanables. Aquests dentífrics s’apliquen a sobre de l’aliment, tant sec com humit, i la seva composició rica en algues ajuda a eliminar les bactèries i la placa de les dents dels nostres animals.

· Col·lutoris líquids: Tenim la possibilitat de administrar productes directament amb l’aigua de beguda. La majoria d’aquests inclou com a principi actiu el xilitol, el qual prevé la formació de sarro a les dents i proporciona un millor alè a l’animal. La seva administració es molt senzilla i els seus efectes es noten en poc temps.

· Dentífrics i raspall: Tot i que sembli quelcom estrany, la millor manera de mantenir la higiene dental del teu animal és raspallant-li les dents a diari. A Natur Center disposem de raspalls i pastes de dents especialment pensats per a gossos, també en diferents mides en funció del pes de l’animal. Convé acostumar-los des de petits, ja que de grans se’ls hi fa complicat a vegades mantenir la calma necessària.

· Joguines dentals: al mercat trobem una àmplia varietat de joguines que ajuden a netejar les dents mentre juguem amb el nostre animal. Hi ha ossos dentals de clorofil·la, ossos de materials resistents per incentivar el fregament amb les dents, joguines de fil que ajuden a netejar els espais entre dents, joguines amb formes anatòmiques per emmotllar-se a les dentadures i així millorar la higiene dental…

Tractament

Un cop el nostre animal ha desenvolupat aquesta malaltia, l’únic tractament que es pot efectuar a la dentadura és la neteja o higiene bucal.

En aquest procés quirúrgic s’anestesia a l’animal de manera lleugera i es procedeix a la extracció de la placa i el sarro de les dents utilitzant un bisturí d’ultrasons. Un cop netes les dents es recobreixen amb una pasta especial que segellarà els porus de les dents i evitarà la acumulació de bactèries. En alguns casos, els veterinaris ens trobem amb dents completament inservibles, pel que realitzem la extracció de les mateixes. Tot i semblar quelcom preocupant, els gossos i gats poden viure millor i tenen una millor qualitat de vida sense dents que amb dents en mal estat que els hi causen problemes de salut i malestar.

No dubteu a visitar-nos a Natur Center per a rebre un assessorament professional tant per part dels nostres veterinaris com l’equip de la botiga sobre els aliments o els mètodes més adients per a tractar el sarro a les vostres mascotes. Us hi esperem!