QUÈ I COM HA DE MENJAR?

Quin és realment l’aliment que ha de menjar el teu animal? Existeix una grandíssima varietat de alimentació per a animals al mercat, a vegades tanta que pot arribar a confondre’ns; per això, des de Natur Center us volem fer una petita introducció, per a que quan vulgueu escollir la nutrició més adequada, tingueu les eines necessàries per a saber què esteu comprant.

De què està fet el seu menjar?

Moltes vegades, tenim la tendència a escollir l’aliment sense mirar quin és el seu ingredient principal o quines són les seves característiques nutricionals.

La major part dels aliments de manteniment actuals tenen com a base de la seva composició el pollastre. No obstant, podem trobar moltíssimes més fonts de proteïna per al nostre animal. Disposem de menjars fets amb base de porc, vedella, xai, així com també senglar o ànec en alguns casos.
Per a aquells que dissenteixin de la carn, podem optar pel peix, essent el salmó el principal en molts casos. El peix es una genial font de proteïna, donant problemes d’al·lèrgies en molt pocs casos i aportant els essencials àcids grassos omega 3 i omega 6, els quals influeixen tant en la qualitat del pèl i la pell, com en el manteniment de les articulacions o el desenvolupament del cervell.
Per últim, però no menys important, també trobem en molts casos varietats d’aliment que inclouen ambdues fonts proteiques a la seva composició, oferint els beneficis d’ambdues.

La resta de components sol incloure una base de fibra i carbohidrats, ja siguin cereals, arròs o llegums, així com en alguns casos complements ben balancejats com les fruites, herbes o minerals.

Com ha d’esser el menjar físicament?

Tot i que a vegades ens sembli un tema baladí, la forma i la textura del menjar a vegades tenen un gran pes tant en la manera d’alimentar-se de les nostres mascotes, tant com en els beneficis que els hi aporten. No tots els aliments són les croquetes rodones o cúbiques estàndard, així com no tot es sec quan parlem de la alimentació dels nostres companys.

Pel que fa a la forma, tenim una gran especificació de les croquetes segons la mida, el pes, la conformació de la mandíbula o els efectes afegits que pugui tenir aquesta sobre la alimentació del nostre animal. Haurem de valorar quina és la mida de croqueta adequada per a la nostra mascota, ja que un pinso massa petit pot fer que l’animal el consumeixi sense mastegar, lo qual farà més difícil la seva digestió o, en cas contrari, un pinso massa gran per a la seva mida que impedirà una correcta alimentació davant la impossibilitat de esmicolar-lo i empassar. També tenim varietats especials, com per exemple les croquetes amb formes especialment pensades per a races braquicèfales (boxer, bulldog, gats perses, etc.), als quals els sol costar més agafar-lo o aquells que es trenquen amb facilitat i ajuden a netejar les dents de manera mecànica al mastegar.

No podem passar per alt tampoc l’alimentació humida, altrament coneguda com a “llaunes”. Aquesta alimentació suposa una alternativa per a aquells gossos i gats que no puguin mastegar correctament el menjar sec, que estiguin actualment sofrint un procés clínic pel qual necessiten energia de manera ràpida o com a complement per a aquells que no vulguin o avorreixin el menjar. Hi ha una gran varietat de presentacions i textures, sempre per a oferir més a on escollir el que li agradi al nostre animal. Sempre serà recomanable, especialment en gats, acostumar-los a menjar tant menjar sec com humit, ja que en cas de necessitat no els costi adaptar-se a la nova varietat d’alimentació. Tot i això, no es recomana que la nostra mascota s’alimenti només a base de menjar humit, ja que això pot tenir un impacte negatiu en la seva salut dental.

Què li dono si té un problema?

Un dels grans avantatges dels quals disposen els veterinaris es l’àmplia gamma d’aliments terapèutics. Aquesta varietat especial serveix per a tractar i/o complementar el tractament de infinitat de processos que poden ocórrer als nostres animals.

Com a base, sempre trobarem aquella gama d’aliment que es coneix com a manteniment, els quals es solen categoritzar en funció del pes (mini, mitjà, gran o gegant), l’edat (cadell o gatet, júnior, adult, sènior) i també per les consideracions especials, com per exemple la raça, el fet de si està castrat o no el nostre animal, la quantitat de pèl o les propensions a problemes digestius i/o al·lèrgics.

Dos dels aliments terapèutics més importants són els de control i reducció de pes, els quals porten elevades quantitats de fibra per a saciar al nostre animal però sense aportar-li un excés d’energia; o els aliments per a tractar les al·lèrgies alimentàries, que porten proteïnes especialment preparades (hidrolitzades) per a evitar que l’organisme de l’animal hi reaccioni en contra.
No obstant, i com ja hem dit, disposem de pinsos pensats per a tractar problemes molt diversos: hepàtics, renals, cardíacs, articulars, etc.

Com hem dit abans, la varietat de aliments per animals pot arribar a esser aclaparadora, per això no dubteu a consultar, ja sigui amb el veterinari o amb l’equip de Natur Center sobre quina és la varietat de pinso més adequada per al vostre animal. Us hi esperem!