SE’N VA LA CALOR. I ELS PARÀSITS?

Amb aquestes baixades de temperatures dels darrers dies podem pensar que els paràsits externs ja no són tan perillosos pels nostres animals. Doncs res més lluny de la realitat, ara és el moment on queden totes aquelles puces i paparres o mosquits que més força tenen i és el moment de no baixar la guàrdia en la prevenció.

Des dels centres especialitzats us recomanem portar una prevenció efectiva dels vostres animals front paràsits externs, flebòtoms i mosquits al llarg de tot l’any, si és cert que recomanem de forma més intensa reforçar tota aquesta prevenció en les èpoques de màxim acció d’aquest paràsits. Per tant, us recomanem seguir amb la vostra pauta de prevenció i no descuidar ni una mica la protecció dels vostres animals.

La Leishmaniosis i la seva transmissió

Amb l’arribada d’aquesta època de l’any arriben les primeres pluges i la combinació amb les temperatures de les que gaudim a la nostra zona, fan una combinació ideal perquè els mosquits i flebòtoms gaudeixin d’un entorn idoni per seguir-se reproduint, convertint la nostra zona geogràfica en una zona endèmica per aquests paràsits.

Aquests mosquits o flebòtoms són els portadors del vector de la Leishmània, una malaltia duríssima pels nostres gossos. A través de la picada de mosquits o flebòtoms portadors d’aquest vector, el nostre gos pot desenvolupar aquesta malaltia deixant-lo en una situació molt delicada. Per això és important protegir-lo d’aquesta malaltia evitant-ne la picada amb les múltiples solucions de les que disposem als centres especialitzats, com ara els collars antiparasitaris, les pipetes, els xarops o la vacuna, cada cop més efectiva en prevenció de la malaltia.

La manifestació d’aquesta malaltia es pot perllongar en el temps, per lo que pot ser que el nostre animal estigui infectat per aquest vector però encara no ho manifesti externament, per això recomanem fer test d’avaluació amb el veterinari per comprovar que el nostre animal estigui alliberat d’aquesta malaltia. Com a manifestacions externes podem observar una pèrdua general del pèl, especialment a la cara, unes ungles molt llargues, cansament, febre, pèrdua de pes, problemes oculars,…

Tal i com hem dit abans, aquesta malaltia pot convertir-se en una malaltia mortal, hi ha tractaments que ajuden a pal·liar els efectes de la malaltia, però en cap cas la curen, per lo que es converteix en una malaltia crònica del nostre gos.

Per tant, la millor forma de evitar aquesta terrible malaltia és seguir amb els pautes de prevenció que ens marqui el nostre veterinari o el nostre centre especialitzat.

I les puces i les paparres?

Igual que parlem de no baixar la guàrdia amb la prevenció de la Leishmània, no hem d’oblidar-nos de les puces i les paparres, que segueixen creixent i reproduint-se en la nostra zona, degut a les condicions mediambientals que tenim.

Les puces són insectes que viuen en el nostre hàbitat i pugen a l’animal per alimentar-se, per lo que són paràsits que es troben ubicats a tots els indrets de la nostra llar. Les puces actuen com a transmissors de malalties d’un animal a l’altre, a més de provocar múltiples incomoditats i ferides als nostres animals. Per tal de fer-ne una prevenció eficaç, cal aplicar un tractament mensual durant tot l’any, i més en les llars on gràcies als sistemes de calefacció gaudim d’una temperatura constant i agradables durant totes les estacions. Acudir al veterinari o centre especialitzat és la millor solució per rebre l’assessorament de què i com hem d’administrar als nostres animals per portar una correcte prevenció.

Pel que fa a les paparres, tres quarts del mateix, són insectes que a més de transmetre moltes malalties, també produeixen un gran mal directe al animal, ja que s’alimenten directament de la sang de l’animal, produint-li grans ferides en la zona de fixació a la pell.

No oblidem que les puces i les paparres poden aparèixer a tots els nostres animals: gossos, gats, tortugues, iguanes, serps, conills, fures, cobais, ocells,…

Per tant, prevenció, prevenció, prevenció, constància i més constància juntament amb l’assessorament dels professionals, faran que el nostre animal i el seu entorn estigui protegit en front d’aquestes amenaces de paràsits.

Notícies relacionades